Like Our Facebook Page for Updates

UPSC staff Nurse Exam Question Paper

UPSC staff Nurse Exam Question Paper available for download. Go through the following Nursing questions asked in the previous UPSC examination to prepare for the upcoming UPSC staff Nurse examination. Some of the below questions also repeated in AIIMS staff Nurse exam, ESIC exam and Railway staff Nurse Exam. 


Q# 1.    A client admitted to a mental health care unit, seems unhygienic, fatigued and  withdrawn from the group. On mental status examination, the nurse identifies that the client is having suicidal ideations. The nurse identifies his condition as

(a)    Depression    (b) Mania

(c) Hypochondriasis (d) Schizophrenia


Q#2.    On mental status examination, the nurse identifies that a client firmly believes that she is having a serious liver disease, but there is no symptoms of any liver disease. This is called  as

(a)    Somatisation disorder

(b)    Hypochondriasis

(c)    Conversion disorder

(d)    Dissociative disorder

Q#3.    Which of the following is not a positive symptom of schizophrenia

(a)    Hallucinations

(b)    Delusions

(c)    Blunted affect

(d)    Disorganised speech

Q#4.    During mental status examination, the nurse notes that the client repeatedly using rhyming words in his sentences like cat, rat, pat, bat etc. this is called as

(a)    Perseveration

(b)    Tangentiality

(c)    Verbegeration

(d)    Clang association

Q#5.    A client admitted to a mental health care unit firmly believes that her husband has extramarital affair with his secretary. This is called as

(a)    Delusion of jealousy

(b)    Delusion of love

(c)    Delusion of persecution

(d)    Delusion of grandeur

Q#6.    pH of vaginal secretions

(a)    3.5 – 4.5    (b)    4.5 – 5.5

(c)    7 – 7.5    (d)    7.5 – 8.5

Q#7.    A pregnant mother is diagnosed with gestational diabetes mellitus. Which of the following intervention should be questioned by the nurse?

(a)    Prescribing insulin therapy for the client

(b)    Teaching the client to monitor fetal well being

(c)    Prescribing oral hypoglycemic agents

(d)    Routine monitoring of blood pressure

Q#8.    Spontaneous abortions in three or more successive pregnancies is called as

(a)    Inevitable abortion

(b)    Complete abortion

(c)    Missed abortion

(d)    Habitual abortion

AIIMS staff Nurse exam 2017

Q#9.    Which of the following is not recommended for vaginal delivery of a HIV infected mother?

(a)    Avoid episiotomy

(b)    Administer oxytocin

(c)    One heavy absorbent pads during delivery

(d)    Minimize neonates exposure to maternal blood

Q#10.    Ultrasound of uterus shows characteristic  ‘snow storm’ appearance in

(a)    Ectopic pregnancy

 

(b)    Eclampsia

(c)    Hydatidiform mole

(d)    Missed abortion


Q#11.    What is the minimum professional qualification required for a public health nurse?

(a)    ANM    (b)    GNM

(c) B.Sc. Nursing (d) M.Sc. Nursing

Q#12.    A social relationship in which one person is more capable of influencing others than to be influenced by them, is known as

(a)    Leadership    (b) Administration

(c)   Authority    (d) Guidance

Q#13.    During the first trimester of pregnancy, softening of the cervix causes sensation of separation of it from the uterine fundus. This is called as

(a)    Chadwick sign (b) Goodell’s sign

(c) Jacquimeir’s sign (d) Hegar’s sign

Q#14.    Pelvic cavity is oval shaped in

(a)    Gynaecoid pelvic

(b)    Anthropoid pelvis

(c)    Android pelvis

(d)    Platypelloid pelvis

Q#15.    First fetal movement, quickening can be felt by the mother between

(a)    8-10 weeks    (b)    10-14 weeks

(c)    16-20 weeks    (d)    20-24 weeks


Q#16.    Most common site for ectopic pregnancy is

(a)    Ampulla of fallopian tube

(b)    Isthmus of fallopian tube

(c)    Cervix

(d)    Peritoneal cavity

Q#17.     Normal intrauterine attitude of fetus is

(a)    Flexion    (b)    Extension

(c)   Caphalic    (d) Longitudinal

Q#18.    A nurse is giving health education regarding free labor to a group of pregnant mothers. Which of the following is incorrect?

(a)    Cervical dilatation and effacement will be there

(b)    Contractions will increase in intensity and duration

(c)    Contractions will be irregular

(d)    It may take 12 hours to achieve full dilation of cervix in primi para

Q#19.    A nurse is assessing a client who is scheduled for a cesarean delivery. Which assessment finding would indicate a need to contact the physician?

(a)    Hemoglobin of 11 gm/dL

(b)    FHR of 180 beats/minute

(c)    Maternal heart rate of 85 beats/minute

(d)    WBC count of 12000/mm3

Q#20.    A nurse is caring a client who is in the first stage of labor. The physician has prescribed IV infusion of pitocin. Which of the following is essential during this period?

(a)    Intravenous antibiotic administration

(b)    Provide complete bed rest to the mother

(c)    Contineous fetal monitoring

(d)    Contineous monitoring of mother’s heart rate and respiratory rate

Q#21.    Which of the following vitamin deficiency will be there in association with chronic alcoholism?

(a)    Thiamine    (b)    Ascorbic acid

(c)    Niacine    (d)    Pandothenic acid


Q#22.    Chlordiazepoxide is usually prescribed for

(a)    Major depression

(b)    Alcohol withdrawal

(c)    Paranoid schizophrenia

(d)    Korsakoff syndrome

AIIMS staff Nurse exam 2018

Q#23    Electroconvulsive therapy uses induction of

     seizures by passing on electrical current through the electrodes attached to client’s body.

(a)    Tonic clonic    (b)    Typical absent

(c)    Atypical absent    (d)    Generalised

Q#24.    Which of the following is not an extrapyramidal symptom?

(a)    Parkinsonism    (b)    Dystonia

(c)    Akathisia    (d)    Hypotension

 

Q#25.    The principal of the college of nursing belongs to

(a)    Middle level management

(b)    Top level management

(c)    Third level management

(d)    Operational management


1    A 

2    B 

3    C

4    D

5    A 

6    B   

7    C 

8    D

9    B  

10    C  

11    C 

12    A 

13    D  

14    B  

15    C  

16    A  

17    A 

18    C 

19    B 

25    C  

6    A 

7    B 

8    A 

9    D  

10    B 

 

UPSC staff Nurse Exam Question Paper


Comments