Like Our Facebook Page for Updates

Railway Staff Nurse Exam Questions with Answer

41.                 After gastrectomy, the patient has to continue a drug life long is
Ans:Vit B12

42.               Commonest causative organism of gas gangrene
Ans: clostridium

43.               Hallmark finding in the ECG of acute MI include
Ans: Elevating of ST segment in the leads overlying the area of infant

44.               The cardiac anomaly that produces a left to right shunt
Ans: ASD


45.                The principal factor that causes vaginal PH to be acidic is
Ans: the action of the doderlein bacillus

46.               Baby friendly hospital initiative is aimed at promoting
Ans: breast feeding

47.                Which of the following is not a psychiatric emergency
Ans: narcolepsy

48.               An exaggerated pathological fear of specific type of stimuli or situation
Ans: phobia

49.               One of the major drug therapies for bipolar disorder is
Ans: lithium carbonate

50.               Typical sign of trachea esophageal fistula is
Ans: continuous drooling of saliva

51.                  Poliomyelitis is transmitted by
Ans: Water

52.                Coexistence of two opposing towards the same person at the same time
Ans: ambivalence

53.                High doses of antibiotics can destroy the bacterial flora of the large intestine. This can result in impaired
Ans: blood coagulation

54.                The following is the primary nursing objective in caring a child with sickle cell anemia in vaso occlusive crisis
Ans: managing pain

55.                Which of the following is  a first rank symptom in schizophrenia
Ans: somatic passivity

56.                Drugs used to decrease gastric motility are
Ans: anticholinergics





57.                 Inferno is a drug of choice for
Ans: pernicious anaemia

58.               The most characteristic sign of a child with croup
Ans: barking cough

59.                The cells of the pancreas which secrete insulin is
Ans: beta

60.               Failure of the newborn to pass urine within the first 48 hours suggest
Ans: congenital defect

61.                 Low apgar score at 1 and 5 minutes are reliable markers for
Ans: need for resuscitation fo newborn

62.               Which is not a indication of amniocentesis
Ans: at 8 wks gestation for chromosomal study

63.               The following is the best method for performing a physical examination on a toddler
Ans: from least to most intrusive

64.               A primary power of lower
Ans: uterine contractions

65.                The following would be inappropriate when administering chemotherapy to a child
Ans: observing the child for 10 minutes to note for signs of anaphylaxis

66.               Blood flow in the upper extremity is assessed by;



Ans: Allen’s Test
67.                The diuretic phase of burns begins
Ans: 48-72 hours

68.               The health survey and development committee is
Ans: bhore committee

69.               Important health teaching for a patient with mitral valve replacement is
Ans: life long anticoagulant therapy

70.                Typical symptom of cushing’s syndrome include
Ans: truncal obesity, thin extremity and moon face

71.                  The normal sound elicited by percussing over the liver would be
Ans: dullness

72.                The best exercise the nurse should educate a patient with cystocoele
Ans: kegel’s exercise

73.                The life span of an adult mosquito is
Ans: 2 weeks




74.                The best TB control strategy under RNTCP is
Ans: DOTS

75.                 An effective drug for filariasis
Ans: DEC

76.                Birth weight of a baby double at
Ans: 6 months

77.                 For instilling ear drops to an infant, you will pull the pinna of the ear
Ans: back and downward

78.                The absence of one or more testes from the scrotum is
Ans: cryptorchidism

79.                Rabies is caused by
Ans: Lyssa virus




80.              Ascites due to cirrhosis liver is managed with the diuretic drug
Ans: aldactone

Click here for more Railway Question Answers