Featured Jobs

100 Public Health Nurses Recruitment Exam Questions with Answer

Exam: Jr Public Health Nurse II
Medium of Question: English
Department Health Municipal Common service
Total Number of Questions with Answer
Conducted by KPSC
Published by www.nursingwork.in
Question1:-The total number of members nominated by the President to Lok Sabha and Rajya Sabha is
 A:-40
 B:-14
 C:-25
 D:-20
 Correct Answer:- Option-B

Question2:-Minimum age required to contest for Presidentship is
 A:-40
 B:-25
 C:-35
 D:-30
 Correct Answer:- Option-C
Question3:-When was the POCSO (Protection Of Children from Sexual Offences) Act passed
 A:-2012
 B:-1983
 C:-2004
 D:-2013
 Correct Answer:- Option-A
Question4:-SABLA Scheme focuses on
 A:-Destitute women

 B:-Maternity benefits
 C:-Victims of commercial sexual exploitation
 D:-Adolescent girls
 Correct Answer:- Option-D
Question5:-SNDP Yogam was founded in
 A:-1905
 B:-1903
 C:-1906
 D:-1910
 Correct Answer:- Option-B
Question6:-Sadhu Jana Paripalana Sangham was founded by
 A:-K.P. Kesava Menon
 B:-Swami Anandatheertham
 C:-Ayyankali
 D:-Poikayil Yohannan
 Correct Answer:- Option-C

Question7:-Shivayoga Vilasam is the famous magazine started by
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Vagbhadananda
 C:-Lalithambika Antharjanam
 D:-G. Sankarakurup
 Correct Answer:- Option-B
Question8:-'Daiva Dasakam' is the work of
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Chattampi Swami
 C:-Ayyankali
 D:-V.T. Bhattatiripad
 Correct Answer:- Option-A
Question9:-Who is hailed as 'Viplavathinte Sukranakshatram'?
 A:-G. Sankara Kurup
 B:-Varghese Mappila
 C:-S.K. Pottekkad
 D:-Kumaran Asan
 Correct Answer:- Option-D
Question10:-First fully organic state of India was
 A:-Manipur
 B:-Sikkim
 C:-Delhi
 D:-Meghalaya
 Correct Answer:- Option-B
Question11:-The 16th summit of the NAM was held at
 A:-Iraq
 B:-Kuwait
 C:-Bahrain
 D:-Iran
 Correct Answer:- Option-D

Question12:-The paliyam Satyagraha was launched in 1947 by
 A:-K. Kelappan
 B:-A.K. Gopalan
 C:-C. Kesavan
 D:-G.P. Pillai
 Correct Answer:- Option-C
Question13:-The first Swadeshi printing press at Mannanam in Kottayam started by
 A:-Mar Kuriakos Elias Chavara
 B:-Makti Thangal
 C:-Pampadi John Joseph
 D:-Kandathil Varghese Mappila
 Correct Answer:- Option-A
Question14:-Who prepared the first lexicon and a grammar work in Malayalam?
 A:-Thomas Kathanar
 B:-Herman Gundert
 C:-Arnos Pathiri
 D:-Col. Macaulay
 Correct Answer:- Option-C
Question15:-Whose autobiography is this : 'In the Cause of the People'?
 A:-A.K. Gopalan
 B:-P. Krishna Pillai
 C:-K.P. Kesava Menon
 D:-T.K. Madhavan
 Correct Answer:- Option-A

Question16:-Name the agitation demanding right to vote to the Srimulam Assembly was
 A:-Electricity Agitation
 B:-Malayali Memorial
 C:-Ezhava Memorial
 D:-Nivarthana Agitation
 Correct Answer:- Option-D

Question17:-The demand for the Constituent Assembly was put forward by the INC in 1936 at its session held at
 A:-Kanpur
 B:-Bombay
 C:-Lahore
 D:-Lucknow
 Correct Answer:- Option-D
Question18:-Purogamana Sahitya Prasthanam was formed on
 A:-1975
 B:-1990
 C:-1981
 D:-1985
 Correct Answer:- Option-C
Question19:-'Yachana Yathra' (1931) was led by
 A:-V.T. Bhattathiripad
 B:-Vaghbadananda
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-Chattampi Swamikal
 Correct Answer:- Option-A
Question20:-The news paper 'Prabhatam' was started by
 A:-C.V. Kunjiraman
 B:-EMS
 C:-K.P. Kesava Menon
 D:-Vakkom Abdul Khader Maulavi
 Correct Answer:- Option-B
Question21:-The vaccine which is given as intramuscular injection
 A:-Measles vaccine
 B:-BCG
 C:-DT
 D:-OPV
 Correct Answer:- Option-C
Question22:-The green stick type of fracture is common in which of the following group
 A:-children
 B:-elderly people
 C:-women
 D:-obese persons
 Correct Answer:- Option-A
Question23:-Venom of cobra attacks on
 A:-Digestive system
 B:-Nervous system
 C:-Circulatory system
 D:-Respiratory system
 Correct Answer:- Option-B
Question24:-Puerperium is the period in a woman's life which is
 A:-First week after her first menstruation
 B:-First 6 weeks after delivery
 C:-First 2 weeks after marriage
 D:-Period from conception to delivery
 Correct Answer:- Option-B
Question25:-Following is not a staff under primary health center
 A:-Medical officer
 B:-Health worker female
 C:-Lab technician
 D:-CT scan technician
 Correct Answer:- Option-D
Question26:-Following is a disease spread through the urine of rats
 A:-Leptospirosis
 B:-Chikungunya
 C:-Malaria
 D:-Dengue fever

 Correct Answer:- Option-A
Question27:-Which of the following statement about rice is false?
 A:-Milled raw rice contains low amount of vitamin B
 B:-Husked raw rice is a poor source of calcium
 C:-Hand pounded undermilled rice is a fair source of B vitamins
 D:-Par boiling of rice causes loss of thiamine while milling
 Correct Answer:- Option-D
Question28:-At how many weeks of gestation, uterus reaches the level of umbilicus
 A:-32 weeks
 B:-20 weeks
 C:-22 weeks
 D:-12 weeks
 Correct Answer:- Option-C
Question29:-MDT is a treatment approach for which disease
 A:-AIDS
 B:-Leprosy
 C:-Tuberculosis
 D:-Hepatitis
 Correct Answer:- Option-B
Question30:-Mission Indradhanush is a programme related to
 A:-Palliative care
 B:-Antenatal care
 C:-Immunization
 D:-Mental health
 Correct Answer:- Option-C
Question31:-PAP smear is a simple test to predict the occurrence of __________ in females.
 A:-Ovarian cancer
 B:-Breast cancer
 C:-Oral cancer
 D:-Cervical cancer
 Correct Answer:- Option-D
Question32:-The relationship of foetal head and limb to it's trunk is ___________
 A:-Attitude
 B:-Lie
 C:-Presentation
 D:-Polarity
 Correct Answer:- Option-A
Question33:-Anganwadis function under which central government programme
 A:-BSS
 B:-ICDS
 C:-NMEP
 D:-NRHM
 Correct Answer:- Option-B
Question34:-What is the management of postpartum haemorrhage?
 A:-Give oxytocic drug
 B:-Start an IV infusuion
 C:-Massage uterine fundus in circular motion
 D:-All the above
 Correct Answer:- Option-D
Question35:-Which of the following is a description of a 3rd degree tear after delivery?
 A:-2 cm long tear on right medio lateral area of vagina after labour
 B:-A tear involving vaginal muscles
 C:-A tear involving anal sphincter
 D:-A tear extending into vaginal mucosa
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-A child doubles it's birth weight at
 A:-6 months
 B:-8 months
 C:-10 months
 D:-12 months
 Correct Answer:- Option-A
Question37:-Photo therapy is used to treat __________ in newborns.
 A:-Physiological jaundice
 B:-Anemia
 C:-Convulsions
 D:-Fever
 Correct Answer:- Option-A
Question38:-For a poor anaemic woman which of the following foods may be added to her diet in plenty
 A:-Milk and curds
 B:-Green leafy vegetables
 C:-Fruits
 D:-Cucumber
 Correct Answer:- Option-B
Question39:-Kidneys are composed of millions of functional units called ___________
 A:-Neurones
 B:-Rod cells
 C:-Nephrons
 D:-Follicles
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-Which day is observed as world TB Day?
 A:-October 30
 B:-September 29
 C:-February 14
 D:-March 24
 Correct Answer:- Option-D
Question41:-_________ is added to water to remove temporary hardness.
 A:-Calcium hydroxide
 B:-Ion exchange resins
 C:-Sodium carbonate
 D:-Calcium carbonate
 Correct Answer:- Option-A
Question42:-__________ is the best spacing method for a woman who has one child.
 A:-Copper T
 B:-Tubectomy
 C:-Oral pills
 D:-Vasectomy
 Correct Answer:- Option-A
Question43:-MTP act came into force in India in the year _____________.
 A:-1971
 B:-1948
 C:-1986
 D:-1969

 Correct Answer:- Option-A
Question44:-Which of the following statements about the rights of children in India is false?
 A:-A child has the right for physical emotional and social development
 B:-A child's right to survival begins from birth
 C:-A child has the right to be protected against all sorts of abuse
 D:-A child has the right to participate in any decision directly involving himself
 Correct Answer:- Option-B
Question45:-The causative agent of Diphtheria is ___________.
 A:-Bordetella
 B:-Salmonella
 C:-Coryne bacterium
 D:-Mycobacterium
 Correct Answer:- Option-C
Question46:-Obesity is defined as a body mass index
 A:-more than 30
 B:-less than 18
 C:-between 25 to 29
 D:-From 20 to 25
 Correct Answer:- Option-A
Question47:-AIDS is transmitted by
 A:-Bite of bed bugs
 B:-Sitting on same bench with a patient
 C:-Sexual contact with a patient
 D:-Shaking hands with a patient
 Correct Answer:- Option-C
Question48:-The incubation period of influenza is
 A:-1-2 days
 B:-1-2 weeks
 C:-15-20 days
 D:-1-6 months
 Correct Answer:- Option-A
Question49:-The following is a measure to control dengue fever epidemic in your locality
 A:-washing hands before eating food
 B:-drinking only boiled water
 C:-remove all collections of water from old tyres, broken toys etc
 D:-covering mouth and nose while in public places with a mask
 Correct Answer:- Option-C
Question50:-The following is an advice given to an ante natal woman
 A:-Do not wear cotton garments
 B:-Do not eat fruits in early pregnancy
 C:-Do not take vitamin supplements
 D:-Do not take over the counter medicines
 Correct Answer:- Option-D
Question51:-Which of the following is a true statement about breast feeding?
 A:-Breast feeding will not help in weight gain of a newborn baby
 B:-If a baby develops diarrhoea breast feeding may be stopped temporarily
 C:-Breast feeding should be started 2 hours after normal delivery
 D:-Breast feeding promotes bonding between mother and baby
 Correct Answer:- Option-D
Question52:-Meconium is __________.
 A:-Blood in urine
 B:-First stool of a new born
 C:-Breast milk produced in the first few days after delivery
 D:-Discharge from uterus after delivery
 Correct Answer:- Option-B
Question53:-Pentavalent vaccine will NOT protect a baby against the following disease
 A:-Hepatitis
 B:-Pertussis
 C:-Polio
 D:-Diphtheria
 Correct Answer:- Option-C
Question54:-Ratio of cardiac compression to ventilation in giving basic life support for an adult is
 A:-15 : 2
 B:-20 : 2
 C:-30 : 2
 D:-40 : 2
 Correct Answer:- Option-C
Question55:-Oral pills should not be given to a woman with
 A:-Menstrual problems
 B:-Hypertension
 C:-Asthma
 D:-Vaginal infection
 Correct Answer:- Option-B
Question56:-The expected date of delivery of a woman with LMP on January 20 is
 A:-July 20
 B:-October 20
 C:-September 27
 D:-October 27
 Correct Answer:- Option-D
Question57:-The process of developing and providing planned experiences to supply information, change attitudes and
influence behavior is
 A:-Health promotion
 B:-Wellness
 C:-Health education
 D:-Coordinated school health
 Correct Answer:- Option-C
Question58:-An android pelvis is one which has
 A:-Kidney shaped brim

 B:-5th lumbar vertebra fused to sacrum
 C:-Heart shaped brim
 D:-Ovoid brim
 Correct Answer:- Option-C
Question59:-An increase in thyroid hormone results in
 A:-Addison's disease
 B:-Cretinism
 C:-Cushing's disease
 D:-Grave's disease
 Correct Answer:- Option-D
Question60:-The UV radiation from the sun is likely to cause ___________ in human.
 A:-Skin cancer
 B:-Lung cancer
 C:-Liver cancer
 D:-Brain cancer
 Correct Answer:- Option-A
Question61:-Which of the following correctly lists the items from smallest to largest?
 A:-DNA, genome, chromosome, gene
 B:-DNA, gene, chromosome, genome
 C:-Genome, gene, DNA, chromosome
 D:-Gene, genome, DNA, chromosome
 Correct Answer:- Option-B
Question62:-Which of the following is not a function of medulla oblongata?
 A:-Coordination of skeletal muscles
 B:-Control of heart beat
 C:-Control of respiratory rate
 D:-Control of digestion
 Correct Answer:- Option-A
Question63:-The normal human uterus is described as
 A:-unicornuate
 B:-anteverted
 C:-bicornuate
 D:-subseptate
 Correct Answer:- Option-B
Question64:-The normal head circumference in a new born baby is
 A:-35-40 cm
 B:-33-35 cm
 C:-20-30 cm
 D:-45-50 cm
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-Which of the following is an indication for induction of labor?
 A:-Unrealiable EDD
 B:-Cephalopelvic disproportion
 C:-Malpresentation
 D:-Previous large baby
 Correct Answer:- Option-D
Question66:-__________ is a deworming agent.
 A:-Permethrin
 B:-Amoxycillin
 C:-Mebendazole
 D:-Lysol
 Correct Answer:- Option-C
Question67:-Bad breath is called
 A:-Tuberculosis
 B:-Halitosis
 C:-Pediculosis
 D:-Mycoses
 Correct Answer:- Option-B
Question68:-The first sign of dehydration in a child with diarrhoea is
 A:-pinched skin retracts slowly
 B:-unconsciousness
 C:-increased thirst
 D:-sunken fontanelles
 Correct Answer:- Option-C
Question69:-One sub centre covers the area of _________ population in general.
 A:-5000
 B:-10000
 C:-20000
 D:-30000
 Correct Answer:- Option-A
Question70:-''Rules of nines'' helps to identify the severity of
 A:-haemorrhage
 B:-burns
 C:-growth retardation
 D:-physical disability
 Correct Answer:- Option-B
Question71:-The following shows bleeding from an artery
 A:-colour of blood is dark red
 B:-blood oozes slowly
 C:-profuse continuous bleeding
 D:-blood squirts intermittently
 Correct Answer:- Option-D
Question72:-Heimlich maneuver is used as a first aid for managing
 A:-choking
 B:-poisoning
 C:-shock
 D:-burns
 Correct Answer:- Option-A
Question73:-Iso sorbid dinitrate is a drug used in the treatment of which of the following diseases
 A:-Heart disease
 B:-Infection
 C:-Hypertension
 D:-Cancer
 Correct Answer:- Option-A
Question74:-Normal haemoglobin for adult female is
 A:-10-12 gm%
 B:-13-17 gm%
 C:-16-18 gm%
 D:-12-15 gm%
 Correct Answer:- Option-D
Question75:-''Quickening'' occurs in primy gravida at __________ weeks of pregnancy.
 A:-10-12 weeks
 B:-18-20 weeks
 C:-20-24 weeks
 D:-26-28 weeks

 Correct Answer:- Option-B
Question76:-Chlorpheniramine is an _________ group of drug.
 A:-Anticonvulsant
 B:-Antihistamine
 C:-Antacid
 D:-Antibiotic
 Correct Answer:- Option-B
Question77:-One pint is equal to ________ ml.
 A:-150
 B:-200
 C:-350
 D:-500
 Correct Answer:- Option-D
Question78:-The direct cause of bedsore in a patient with incontinence of urine is __________.
 A:-Pathogens
 B:-Friction
 C:-Pressure
 D:-Moisture
 Correct Answer:- Option-D
Question79:-Inflammation of tongue is ___________.
 A:-Glossitis
 B:-Stomatitis
 C:-Gingivitis
 D:-Sinusitis
 Correct Answer:- Option-A
Question80:-Premature separation of a normally situated placenta after 28th week of pregnancy is
 A:-placenta praevia
 B:-habitual abortion
 C:-placental abruption
 D:-vesicular mole
 Correct Answer:- Option-C
Question81:-The hormone which is produced from pineal gland is
 A:-Calcitonin
 B:-Progesterone
 C:-Ghrelin
 D:-Melatonin
 Correct Answer:- Option-D
Question82:-The name of presentation in which the buttocks of foetus lies in the lower pole of uterus
 A:-vertex
 B:-face
 C:-brow
 D:-breech
 Correct Answer:- Option-D
Question83:-One gram of fat gives __________ calory energy when broken down.
 A:-9 calories
 B:-8 calories
 C:-4 calories
 D:-2 calories
 Correct Answer:- Option-A
Question84:-Which of the following is a killed vaccine?
 A:-OPV
 B:-BCG
 C:-MMR
 D:-Rabies
 Correct Answer:- Option-D
Question85:-The type of isolation technique used in conditions when pathogens are transmitted through fecal matter is
 A:-respiratory isolation
 B:-enteric isolation
 C:-skin isolation
 D:-blood isolation
 Correct Answer:- Option-B
Question86:-Immediate treatment of dog bite is
 A:-Hospitalize
 B:-Application of antiseptic
 C:-Wash wound with soap and water
 D:-Suturing of wound
 Correct Answer:- Option-C
Question87:-In an autoclave temperature set for sterilization should be
 A:-63° C
 B:-90° C
 C:-121° C
 D:-115° C
 Correct Answer:- Option-C
Question88:-Who discovered the Polio vaccine?
 A:-Louis Pasteur
 B:-Jonas Salk
 C:-Konrad Zuse
 D:-Eli Whitney
 Correct Answer:- Option-B
Question89:-Insects responsible for transmitting diseases are called
 A:-Transmitter
 B:-Drones
 C:-Vector
 D:-Conductor
 Correct Answer:- Option-C
Question90:-Which of the following blood pressure value denotes hypotension?
 A:-120/80 mm of Hg
 B:-130/90 mm of Hg
 C:-160/110 mm of Hg
 D:-80/60 mm of Hg
 Correct Answer:- Option-D
Question91:-Which of the following foods has the highest protein content?
 A:-Cereals
 B:-Legumes
 C:-Millets
 D:-Tubers
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-Mark the correct statement :
 A:-All sperms fertilize all eggs
 B:-Eggs are fertilized by many sperms
 C:-Each egg is usually fertilized by one sperm
 D:-Each sperm fertilizes one egg
 Correct Answer:- Option-C
Question93:-The disease caused by deficiency of protein in children is called
 A:-Pellagra
 B:-Marasmus
 C:-Beri-Beri
 D:-Rickets
 Correct Answer:- Option-B
Question94:-The richest source of Vitamin A is
 A:-Cheese
 B:-Milk
 C:-Spinach
 D:-Cod liver oil
 Correct Answer:- Option-D

Question95:-The second stage of labor extends from
 A:-full dilatation of cervix to the birth of baby
 B:-starting of true labor pains to full dilatation of cervix
 C:-from birth of baby to the expulsion of placenta
 D:-from engagement of foetal head to the rupture of membranes
 Correct Answer:- Option-A
Question96:-The milk of which of the following mammal has highest content of fat?
 A:-Buffalo
 B:-Human
 C:-Goat
 D:-Cow
 Correct Answer:- Option-A
Question97:-Which of the following indicates impending eclampsia in a woman with pre eclampsia?
 A:-Fatigue
 B:-Headache
 C:-Oedema of feet
 D:-Vaginal bleeding
 Correct Answer:- Option-B
Question98:-Pigmentation of skin is due to
 A:-Leucocytes
 B:-Lymphocytes
 C:-Monocytes
 D:-Melanocytes
 Correct Answer:- Option-D
Question99:-Which of the following is a hormonal contraceptive?
 A:-Depo provera
 B:-Diaphragm
 C:-Male condoms
 D:-Spermicidal jelly
 Correct Answer:- Option-A
Question100:-Which among the following hormone can be used as a drug to treat cardiac arrest?
 A:-Thyroxin
 B:-Calcitonin
 C:-Epinephrine
 D:-Insulin
 Correct Answer:- Option-C

CLICK HERE FOR MORE NURSING QUESTION ANSWERS

CLICK HERE TO VIEW LATEST NURSING VACANCIES

Popular posts from this blog

ESIC Hospital Staff Nurses Recruitment- Nov 2020

Staff Nurse Vacancies 525 in MP

IGIMS Nurses Recruitment-35,000+ Salary

Navodaya Vidyalaya Samiti Staff Nurse jobs

Staff Nurse Jobs- Rs 35400/-to 112400/- Pay Scale